Fahri vatandaşlık nedir? Fahri vatandaşlık özellikleri

“Fahri vatandaşlık”, bir ülkenin normal vatandaşlık edinme yollarının (doğum, evlilik, uzun süreli ikamet gibi) dışında, genellikle istisnai bir şekilde ve özel bir kararla bir kişiye verdiği vatandaşlık türüdür. Bu vatandaşlık, çoğunlukla o kişinin ülkeye yaptığı önemli katkılardan dolayı, bir jest ya da onur göstergesi olarak verilir. Bu sebeple adı da “fahri” yani “onursal” vatandaşlıktır.

FAHRİ VATANDAŞLIK ÖZELLİKLERİ

Sembolik olabilir: Her zaman yasal haklar ve yükümlülükler sağlamayabilir. Bazı ülkelerde fahri vatandaşlar oy kullanamaz ya da resmi pasaport alamaz.

Devlet kararıyla verilir: Genellikle cumhurbaşkanı, kral, parlamento ya da özel bir bakanlık kararıyla verilir.

Kültürel/sanatsal katkı yapanlara verilir: Sanatçılar, bilim insanları, sporcular, yazarlar, insani yardım yapan kişiler gibi.

İstisnai durumdur: Herkese açık bir başvuru süreci yoktur; genellikle devletin takdirine bağlıdır.

Kaynak: NTV

Related Posts

Ukrayna’nın yeni başbakanı belli oldu: Yulia Svyrydenko
  • Temmuz 17, 2025

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin yeni başbakan olarak belirlediği Yulia Svyrydenko, parlamentodan onayı aldı. 2020 yılından bu yana başbakanlık koltuğunda olan Denis Şimihal’in yerini alan 39 yaşındaki Svyrydenko, Kasım 2021’den…

Okumaya Devam Et
İsrail, Katolik kilisesini vurdu! İtalya Başbakanı Meloni’den sert tepki
  • Temmuz 17, 2025

Gazze‘deki Katolik kilisesi, İsrail ordusunun hava saldırısında vuruldu. Bilgiyi İtalya‘nın ANSA haber ajansı paylaştı. ANSA, saldırıda 2 kadının öldüğünü, 6 kişinin ağır şekilde yaralandığını duyurdu. Papa Francis’i savaş hakkında düzenli…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir