
“Sağlık ve tarımda dijitalleşme adına yeni programlar açıyoruz”
“Yeşil ekonomi alanında da uzmanlar yetiştirmek üzere üniversitelerimizde yeni programlar açmayı planlıyoruz”
“Siber güvenlik programlarının sayısını artıracağız”
“Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkarıyoruz”
“2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantılarının kalıcı netice vermesi adına rapor hazırlanacak. Rapor ile oluşturulan eylem planını üniversitelerimizle paylaşacağız”
“2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz”
“Bilim İletişimi ve Bilim Kafe çok kıymetli. Rektörlerimizden Bilim İletişimi Ofislerine katkı vermelerini bekliyoruz”
261. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirildi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilen 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları’nın çok verimli geçtiğini belirterek, bu toplantıların kalıcı bir netice vermesi adına bir rapor hazırlanması kararını aldıklarını ve rapor ile oluşturulan eylem planını önümüzdeki ay üniversitelerle paylaşacaklarını bildirdi.
Özvar, “Temel hedefimiz; üniversitelerimizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmaktır.” dedi.
Özvar, yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkaracaklarını belirterek, “Bunlar arasında vakıf üniversitemiz de yer alacak. Bilişim ve yapay zekâ temelli programlar gibi büyük önem verdiğimiz siber güvenlikle ilgili olarak da ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracağız.” dedi.
-Sağlıkta ve tarımda dijitalleşme yolunda önemli atımlar atılıyor-
Özvar, üniversitelerde dijitalleşme ve bilişim teknolojileri odaklı anlayışla sağlık eğitimi alanında da dönüşüm gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu konudaki çalışmalarımızı koordine etmek adına bir çalışma grubu oluşturduk. Yeni önlisans programlarını belirledik ve bunları bu yıl açılmak üzere üniversitelerimize teklif edeceğiz. Lisans programları üzerinde bir süre daha çalışacağız ve önümüzdeki süreçte bunlarla ilgili de gerekli adımları atacağız.” dedi.
Tarım sektöründe de dijital dönüşüm sürecini destekleyecek eğitim modellerinin oluşturulmasını hedeflediklerini dile getiren Özvar, şöyle devam etti:
“Tarım; yapay zekâ, hassas tarım uygulamaları, nesnelerin interneti tabanlı izleme sistemleri ve büyük veri analitiği gibi teknolojilerin hızla entegre edilmesi gereken sektörlerin başında gelmektedir. Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle iş birliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Yeni ön lisans ve lisans programlarının tekliflerini aldık ve bunlar üzerinde çalışıyoruz. Açılacak programların netleşmesinin ardından üniversitelerimize tekliflerimizi ileteceğiz.”
Özvar, istihdama duyarlı programlar çalışması kapsamında meslek yüksekokullarındaki makine, metalurji, inşaat gibi programların daha spesifik programlara dönüştürülmesi için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
“Yeşil ekonomi için yeni programlar geliyor”
Özvar, dijitalleşme ve yapay zekâ alanlarında başlattıkları program açma ve müfredat yenileme seferberliğinin benzerini yeşil ve sürdürülebilir teknolojiler alanında da gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti. Özvar, “Ülkemizin yeşil ekonomi yolunda ihtiyaç duyacağı uzmanları yetiştirmek üzere üniversitelerimizde ilgili alanlarda önlisans, lisans ve lisansüstü programların açılmasını planlıyoruz. Mevcut üniversite programlarımızın müfredatlarına yeşil dönüşüm perspektifini entegre etmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
-Ek 34 ve Ek 46-
Nisan ayı itibarıyla, istihdamına onay verilen araştırmacı sayısının; Ek 34 kapsamında 313, Ek 46 kapsamında ise 166’ya ulaştığını ifade eden Özvar, “Özellikle Ek 46’nın üniversite-sektör iş birliğini teşvik etmesi bakımından kritik bir öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu düzenlemenin sunduğu imkânların daha etkin kullanılması büyük önem taşımaktadır.” dedi.
Gözden kaçırmayın
–> Üniversiteli Gençler Üretiyor, Ünides Büyümeye Devam Ediyor
“Akreditasyon süreçlerini tamamlayın”
Özvar, doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelere akredite program sahibi olma şartı getirdiklerini hatırlatarak, “Benzer şekilde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi akademik birimler kurmak için de akreditasyon şartı arayacağız. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz.” dedi.
Özvar, “Akreditasyon gibi önem verdiğimiz bir diğer husus da Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu meselesidir. TYÇ Logosuna sahip programlar geçtiğimiz yıldan itibaren Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaya başlamıştır. Mezuniyet belgesinde TYÇ Logosu bulunması, yükseköğretim mezunlarına uluslararası alanda bazı avantajlar getiriyor. Bu logoya sahip programlardan mezun olanların diplomaları yurt dışında daha hızlı tanınıyor, istihdam imkânları artıyor.” dedi.
“Bilim İletişim Ofislerine katkı vermenizi bekliyoruz”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, toplantıya katılan rektörlere seslenerek, “Bilim İletişim Ofislerine katkı vermenizi bekliyoruz. Bazı üniversitelerimiz çok güzel faaliyetlerine geçtiler. Onların haberlerini yakından takip ediyorum. Ve yine Bilim Kafe uygulaması çok kıymetli. Onu da üniversitelerimizin hayata geçirmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
-Spor Dostu Kampüs Projesine 66 üniversitenin başvurusuna onay verildi”
Özvar, geçtiğimiz yıl 19 Mayıs’ta duyurulan Spor Dostu Kampüs Projesinin başvurularının bu yıl şubat ayı içerisinde alındığını ifade ederek, “Projenin ilk yılında başvuru yapan 83 üniversiteden 66’sının başvurusu olumlu değerlendirilerek ön değerlendirmeyi geçmiştir. Yapılan ön değerlendirmede 66 üniversitenin 77 kampüsünün başvurusu olumlu değerlendirilerek panelist sürecine geçmiştir. Spor Bilimleri ve Beslenme-Diyetetik bölümlerinden 57 alan uzmanı akademisyenden oluşan panel değerlendirme süreci mayıs ayının ilk haftasında tamamlanmış olacaktır. Sürecin tamamlanmasının ardından değerlendirme sonuçları, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı haftasında kamuoyuyla paylaşılacaktır.” dedi.