Engelsiz Filmler Festivali’nin odağı 21. yüzyıl

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, 23-29 Mayıs 2025 tarihleri arasında Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek. Tüm gösterim ve etkinliklerin ücretsiz olarak takip edilebileceği festival; görme, işitme ve ortopedik engeli olanların ihtiyaçlarına cevap veren, erişilebilir bir festival olarak on üç yıldır sinemaseverlerle buluşuyor.

Festival süresince takip edilebilecek “Kısa Film Yarışması”, “Filmfest Dresden: Tamamen Politik” ve “Çocuklar İçin” seçkilerinin yanı sıra, Engelsiz Filmler Festivali 2025, “Bir Çağ Yangını” başlığı altında 21. yüzyılın ilk çeyreğinde dünya genelinde yaşanan krizlere ve toplumsal olaylara film gösterimleri, söyleşiler ve bir fotoğraf sergisiyle mercek tutmayı hedefliyor.

Belgeselleriyle yaşadığımız çağın siyasi iklimini en iyi anlatan yönetmenlerden biri olan Adam Curtis’in bir uzun ve üç kısa belgeseli, “Bir Çağ Yangını” bölümünde izlenebilecek filmler arasında yer alıyor.

Hakikat sonrası dünyanın adım adım nasıl inşa edildiğini anlatan HiperNormalleşme (HyperNormalisation); ana akım medyanın toplumları nasıl pasifleştirdiğini konu edinen “Ah Vah”çılığın Yükselişi (The Rise of “Oh Dear”-ism); 24 saatlik haber döngüsünde, internetin de etkisiyle birlikte, anlaşılması giderek zorlaşan kaotik karmaşayı 2014’te yaşanan küresel olaylar üzerinden ele alan “Ah Vah”çılık ve Doğrusal Olmayan Savaş (“Oh Dear”-ism II & Non-Linear War); ve ana akım medya ile siyasal iktidarın dönüşümünü bir TV gazetecisinin rolü üzerinden açıklayan TV Gazeteciliğinin Yükselişi ve Düşüşü (The Rise and Call of the Journalist), İngiliz belgeselcinin bu bölümde izlenebilecek yapımları arasında öne çıkıyor.

Körfez

Bu bölümde ayrıca; İzmir’deki aile evine dönen bir karakterin yaşadığı dönüşümü, şehri yaşanmaz kılan bir çevre felaketi üzerinden anlatan, Emre Yeksan’ın yönettiği Körfez (The Gulf); Bertrand Bonello’nun yönettiği, sıradan bir Paris gününde 10 gencin sokağa çıkmasıyla başlayıp tüm şehri saran olayları konu alan Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama); ve Japon yönetmen Kiyoshi Kurosawa’nın, bir kasabada yaşanan tuhaf olaylar ile bu olayları araştıran bir gazetecinin hikâyesine odaklandığı Yok Olmadan Önce (Before We Vanish) filmleri de bu seçkide sunuluyor.

Gerçeği Konuşan Panel, Görselleştiren Sergi: Festival Programında Öne Çıkıyor!

Tarihçi Oktay Özel ve Atakan Foça, art arda gelen krizlerle şekillenen geride bıraktığımız 25 yılı, muğlaklaşan gerçekliği, ortaya çıkan yeni gerçeklik biçimlerini ve geleceğe dair çıkış arayışlarını “Alevler Arasında Anka’nın Peşinde” başlığı altında konuşacaklar.

.png

“Yangın Yerinde Sanat: Giriş, Gelişme, Sonuç” isimli konuşmada ise yönetmen Emre Yeksan ve muhreç akademisyen Osman Şişman, sanat yapıtının üretim, dağıtım, hamilik ve yorumlama süreçlerini üstlenen faillerin niyet ve eğilimlerini çözümlemeye çalışacak. Bu çözümlemede, Yeksan’ın Park isimli videosu ile Erkal Uran’ın festival kapsamında gezilebilecek Leke adlı fotoğraf sergisi temel alınacak.

Erkal Uran’ın, küçük bir felaketten kurtulan negatiflerden oluşturduğu Leke adlı fotoğraf sergisi 21-29 Mayıs tarihleri arasında, konuşmalar ise 24-25 Mayıs tarihlerinde Goethe-Institut Ankara’da takip edilebilir.

Sinemaya eşit koşullarda erişim sağlamak amacıyla düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali 2025, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hollanda Büyükelçiliği ve Goethe-Institut’ün katkılarıyla hayata geçiriliyor.

Related Posts

İstanbul Modern Sinema’da müzik yolculuğu
  • Mayıs 13, 2025

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla hazırladığı mayıs programında, müziğin sinemayla buluştuğu bir özel bir seçki sunuyor. 10 filmden oluşan “Aç Sesini” başlıklı program, müziği merkeze alan belgesel ve…

Okumaya Devam Et
Yeni Sergi: ‘Dualite’
  • Mayıs 13, 2025

İkilik kavramı üzerinden şekillenen bir diyalog inşa etmeyi amaçlayan Dualite sergisi 15 Mayıs–29 Haziran tarihleri arasında Loft Art’ta, bağımsız sanatçılar Alara Başar, Batuhan Daşdemir, Dilara Pak, Eda Duru Çetin, Fatih…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir