Enerji içeceklerinde büyük tehlike: Kanser riskini artırıyor

’nin New York eyaletinde yapılan yeni bir araştırma, enerji içeceklerinde yaygın olarak bulunan taurin adlı maddenin kan kanserini (lösemi) daha da agresif hale getirebileceğini ortaya koydu. İçeceklerde bulunan bu amino asidin, lösemi hücrelerini besleyerek hastalığın ilerlemesini hızlandırabileceği belirtildi.

University of Rochester bünyesindeki Wilmot Enstitüsü’nden bilim insanları, hem fareler hem de insan lösemi hücreleri üzerinde yürüttükleri deneylerde, taurinin kanser hücrelerinin büyümesini desteklediğini gözlemledi. Taurin, kemik iliğinde üretiliyor ve burada gelişen lösemi hücreleri tarafından tüketiliyor.

Araştırmada, lösemi hücrelerinin taurini kullandığında daha fazla enerji üretip bölündüğü ve çoğaldığı; bu sürecin glikoliz adı verilen bir metabolik yol üzerinden gerçekleştiği belirtildi. Böylece hastalık daha agresif hale geliyor.

TAURİN NEDİR?

Taurin, vücutta doğal olarak bulunan ve genellikle enflamasyonu azaltmak ya da kemoterapi yan etkilerini hafifletmek için takviye olarak önerilen bir amino asittir. Ancak çalışmayı yürüten ekip, özellikle kan kanseri hastalarının dışarıdan alınan taurin takviyeleri veya enerji içecekleri konusunda dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Kaynak: NTV

Related Posts

ABD’den, Çinli firmalara İran yaptırımı
  • Mayıs 15, 2025

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İran‘a yönelik maksimum baskı politikasının devam ettiğine işaret edildi. Açıklamada, İran’ın balistik füze programına destek verdikleri gerekçesiyle Çin ve Hong Kong merkezli bazı kişi ve firmaların yaptırım listesine alındığı…

Okumaya Devam Et
İsrail’den, Gazze’de üniversite, hastane ve okullara saldırı tehdidi
  • Mayıs 15, 2025

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı paylaşımda, aralarında Gazze İslam Üniversitesi’nin de bulunduğu Gazze kentindeki çok sayıda okul ve Şifa Hastanesi’ne saldırı düzenleyeceğini duyurdu. Adraee’nin hedef alacaklarını duyurduğu hizmet binaları Gazze kentinin yoğun yerleşim…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir