Avrupa Birliği, Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararı aldı

(AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ‘ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi.

Kallas, Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün ‘ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık.” mesajını paylaştı.

“Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz.” ifadesini kullanan Kallas, AB’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

SURİYE’DEN İLK AÇIKLAMA

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, “AB’ye yaptırımların kaldırılması kararına müteşekkiriz. Karar Suriye’de güvenlik ve istikrarı destekleyecek” dedi. 

Avrupa Birliği’nin kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Washington’un Suriye’ye yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıklamasının ardından geldi.

SURİYE’YE YAPTIRIMLAR NEYİ KAPSIYOR?

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı.

Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Esad’dan bakanlara, rejimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, 24 Şubat’ta ise Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurmuştu.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

Kaynak: NTV

Related Posts

Çete şiddetinin son mağduru hayvanlar oldu
  • Mayıs 21, 2025

Çete şiddetinin, son mağduru hayvanlar oldu. Meksika‘da çeteler arasındaki çatışmalar, insanların yanısıra hayvanları da göçe zorladı. Ülkenin kuzeyindeki Culiacan’da çete üyelerinin egzotik hayvanları bir barınakta bakılıyordu. Ancak Sinaloa çetesinin rakip…

Okumaya Devam Et
“Kubbe” savaşları: Altından çeliğe hangi ülke kendini nasıl koruyor?
  • Mayıs 21, 2025

Sistem roket ve top mermi̇leri̇ni fırlatılışından kısa bir süre sonra tespit edip i̇mha edebiliyor. Demi̇r Kubbe si̇stemi̇ 3 metre uzunluğunda ve 16 cm çapındaki katı yakıtlı füzeler kullanıyor. Demir Kubbe…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir