Karanlıkta uyuyunca vücutta ne olur?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), gece vardiyasında çalışanların veya ışıklı ortamda uyuyanların maruz kaldığı sirkadiyen ritim bozukluğunu “olası kanserojen” olarak sınıflandırdı. Yapılan araştırmalar, melatonin seviyelerindeki düşüşün özellikle meme ve prostat kanseri riskini artırdığını ortaya koyuyor.

2014 yılında Cancer Causes & Control dergisinde yayımlanan bir çalışma, karanlıkta uyuyan kadınların, ışıklı ortamda uyuyanlara kıyasla meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu gösterdi. Teksas Üniversitesi’nin laboratuvar araştırmaları da melatoninin meme ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabildiğini doğruladı. Chronobiology International dergisinde yayımlanan başka bir çalışma ise, düşük melatonin seviyesine sahip bireylerin kanser geliştirme riskinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: NTV

Related Posts

Doğaseverlerin uğrak noktası: Buyer Gölü
  • Temmuz 2, 2025

Tunceli yaylaları, akarsuları, gölleri ve tarihi mekanlarıyla dikkati çekiyor. Kentte son yıllarda gelişen dağcılık faaliyetleri ve doğa sporlarıyla ziyaretçiler birçok bölgeyi gezerek tanıma fırsatı buluyor. Pülümür’de 3 bin metre yükseklikte bulunan…

Okumaya Devam Et
The Wire yıldızı Idris Elba: Diziyi hala izlemedim
  • Temmuz 2, 2025

Amy Poehler’a konuşan yıldız isim, “Açıkçası, The Wire dizisini izlemedim, bu yüzden biraz kötü hissediyorum. Ama bunun sebebi diziyi sevmemem değil. Ben oradaydım. O kadar yoğun ve gerçek bir projeydi…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir