Aylardır Ortadoğu’daydı: ABD casus uçağı yeniden Rusya’nın ensesinde

Hava Kuvvetleri’ne ait bir casus uçak, Ortadoğu’da geçirdiği ayların ardından sınırına yakın bir keşif uçuşu gerçekleştirdi. Uçuş verileri, bu son rotanın ayrıntılarını ortaya koyuyor.

“JAKE17” çağrı koduyla tanımlanan RC-135V Rivet Joint tipi keşif uçağı, İngiltere’deki bir Kraliyet Hava Kuvvetleri üssünden havalandı. Avrupa’daki dost hava sahalarını geçerek Estonya, Letonya ve Litvanya üzerinden Finlandiya’ya yöneldi.

ASKERİ TANSİYONUN MERKEZİ

İstihbarat toplama amacı taşıyan uçak, Rusya’nın Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad toprağının çevresinde uçarak İngiltere’ye geri döndü.

NATO üyeleri Litvanya ve Polonya arasında kalan bu Rus toprağı, bölgedeki askeri tansiyonun merkezlerinden biri olarak görülüyor.

MAYIS AYINDAN BERİ ORTADOĞU’DAYDI

Uçak, Mayıs ayında ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük hava üssü olan Katar’ın başkenti Doha yakınlarındaki Al Udeid Üssü’ne konuşlandırılmıştı.

Geçtiğimiz ay İran’ın bu üsse saldırı düzenlediği bildirilmişti. Bu saldırı, ABD’nin İran’a ait üç büyük nükleer tesisi bombalamasının ardından gerçekleşti.

RUSYA YENİDEN TRUMP’IN RADARINDA

Ortadoğu’da geçen ay patlak veren ve ABD’nin doğrudan müdahil olduğu “12 günlük savaş”ın ardından, Rusya’nın yeniden ABD Başkanı Donald Trump’ın öncelikli gündemlerinden biri haline geldiği değerlendiriliyor.

NATO’nun doğu sınırındaki üyeler, ABD’nin Avrupa’dan uzaklaşıp Hint-Pasifik bölgesine odaklanmasıyla birlikte, Rusya’nın önümüzdeki yıllarda olası bir NATO ülkesine topyekûn saldırı başlatabileceği yönünde giderek artan endişeler taşıyor.

CASUS UÇAKLAR NEREDE UÇAR?

Rivet Joint tipi uçaklar genellikle NATO’nun Rusya ve Belarus sınırındaki doğu kanadında ve Karadeniz’in, Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım Yarımadası’na yakın bölgelerinde görev yapıyor.

Boeing tarafından üretilen bu uçaklar, çeşitli kaynaklardan sinyalleri ve elektronik verileri toplayarak istihbarat elde ediyor. Mürettebatı arasında elektronik harp subayları ve istihbarat görevlileri de dahil olmak üzere 30’dan fazla kişi yer alıyor.

İlk olarak 1960’larda uçmaya başlayan bu uçakların, 2040’lı yıllara kadar hizmette kalması bekleniyor.

Kaynak: NTV

Related Posts

İçişleri Bakanlığından, “15 Temmuz’da Atatürk fotoğrafı yasak” iddiasına yalanlama
  • Temmuz 14, 2025

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İller İdaresi Genel Müdürlüğünce 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla 25 Haziran 2025’te bir genelge yayımlandığı hatırlatıldı. Söz konusu genelgede tüm etkinliklerde…

Okumaya Devam Et
Husilerin batırdığı gemideki mürettebattan 10’u kurtarıldı
  • Temmuz 14, 2025

Yemen’deki İran destekli Husilerin 7 Temmuz’da başlattığı ve 2 gün süren saldırılar sonucu batan Liberya bandıralı, Yunanistan tarafından işletilen yük gemisi Eternity C’nin mürettebatına yönelik arama-kurtarma çalışmaları sona erdi. Yetkililer,…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir