
Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısı Yapıldı “ADEP kapsamında tahsis edile toplam kaynak miktarı 4 yıllık sürede on iki buçuk kat arttı. Önümüzdeki yıl da misliyle artıracağız” “Araştırma üniversitelerimizin tamamının, önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahip
Yükseköğretim Kurulu tarafından ve Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısına, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, araştırma ve aday araştırma üniversitesi rektör ve rektör yardımcıları katıldı.
Gözden kaçırmayın
–> 2025 yılı Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2025-EUS) kontenjan talepleri
Açılış konuşmasında Özvar, “Yükseköğretim sistemimizin araştırma ve inovasyon kültürünü harekete geçiren Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP)’nın hayata geçirilmesi ve sürdürülmesindeki sonsuz desteği dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Özvar, 20 devlet, 3 vakıf üniversitesi toplamda 23 araştırma üniversitesi başta olmak üzere tüm üniversitelerin performanslarını yakından takip ettiklerini belirterek araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerden, altısını Araştırma
Üniversiteleri Aday İzleme Programına dahil ettiklerini hatırlatarak ‘Araştırma üniversitesi statüsüne yükselme yolunu tüm üniversitelerimiz için açık tutuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Araştırma Üniversitelerini, yükseköğretim sisteminin lokomotifi olarak gördüklerini ve üniversitelerin uluslararası alanda daha görünür olmasını arzuladıklarını kaydeden Özvar, sözlerine şöyle devam etti:
“Birkaç sene içinde uluslararası sıralamalarda ilk 100’e girmeye aday üniversitelerimiz var.”
Malumunuz olduğu üzere, 12. Kalkınma Planında yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de Dünya Akademik Başarı Sıralamalarında ilk 500’de yer alan üniversite sayımızın, 2028 yılında 10’a çıkarılması olarak belirlenmiştir. Araştırma üniversitelerimizin tamamının, önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahip olduklarına inanıyorum. Tüm araştırma üniversitelerimizden ilk 800-1000 bandını hedeflemesi lazım. Birkaç sene içinde uluslararası sıralamalarda ilk 100’e girmeye aday üniversitelerimiz var.”
“ADEP kapsamında tahsis edilen toplam kaynak miktarı, 4 yıllık sürede on iki buçuk kat arttı, önümüzdeki yıl da misliyle arttıracağız”
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından araştırma üniversitelerine yıllık olarak, araştırma projelerinde kullanılmak üzere kaynak tahsis edildiğini söyleyen Özvar, “ADEP kapsamında tahsis edilen toplam kaynak miktarı, 4 yıllık sürede on iki buçuk kat arttı. Önümüzdeki yıl da misliyle artıracağız.” diye konuştu.
2030 vizyonu kapsamında, üniversitelerin veriye dayalı yönetim sistemlerinin ve dijital olgunluk düzeylerinin geliştirilmesine yönelik yeni bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Özvar, “Üniversitelerimizin Dijital Olgunluk Düzeylerinin Belirlenmesi
Projesi kapsamında bir dijital olgunluk modeli geliştirilmiştir. Taslak modelin pilot çalışması 18 üniversitede tamamlanmış olup önümüzdeki yıl tüm üniversitelerimize teşmil edilecektir. Amacımız, üniversitelerimizde eğitim, araştırma, altyapı ve idari süreçlerin dijitalleşme düzeylerinin belirlenmesiyle birlikte her bir alana rehberlik edecek bir yol haritasının ortaya konmasıdır.” dedi.
İbrahim Şenel: “Araştırma üniversiteleri, bilim temelli kalkınma sürecimizin temel aktörleridir”
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel bilim, teknoloji ve yeniliğin sürdürülebilir kalkınmanın temel unsuru olduğunu vurgulayarak “Bilgiye dayalı üretim ekonomisi, büyümenin yenileyici gücüdür. Türkiye de bilim ve teknoloji temelli kalkınma yolunda önemli ilerlemeler kaydetmektedir” dedi.
2022 yılında üniversitelere 100 milyon TL kaynak tahsis edildiğini, bu tutarın dört yılda on iki buçuk kat artırıldığını söyleyen Şenel, artan bu desteğin üniversitelere verilen önemin somut bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci dünya genelinde yaşanan hızlı teknolojik dönüşümlerin yükseköğretim sistemlerine etkilerine dikkat çekti.
Toplantıda Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın sunumunun ardından projelerin genel değerlendirmesi yapıldı.