Trump, gözünü 18 bin nüfuslu ada ülkesine dikti: Göçmenler Pasifik’e gönderilecek

Başkanı ve yönetiminin halihazırda ABD’de bulunan sığınmacıları kabul etmesi için Palau’ya talepte bulunduğu bildirildi. 18 bin nüfuslu küçük bir Pasifik (Büyük Okyanus) ülkesi olan Palau, şimdi ABD’den gönderilmek istenen “üçüncü ülke vatandaşlarının” ada ülkesine yerleştirilmesi konusundaki anlaşma taslağını inceliyor.

ABD Başkanı Trump, Ocak 2025’te göreve geldiğinden bu yana göç konusunda sert bir politika izlemeye devam ediyor. Ülkelerinin kabul etmediği göçmenlerin vatandaşı olmadıkları ülkelere gönderilmesi de bu bağlamda uygulamaya geçirilmeye çalışılan politikalardan biri. Trump yönetimi, Afrika’daki bir dizi ülkenin ardından Pasifik’teki Palau’ya da üçüncü ülke vatandaşlarını kabul etme teklifinde bulundu. 

“TEKLİF NİHAİ OLMAKTAN ÇOK UZAK”

The Guardian gazetesinin haberine göre, Filipinler’in doğusunda yer alan Palau’nun değerlendirmeye aldığı taslak anlaşmada, “koruma isteyebilecek ve ülkelerine dönmeye karşı olan” ve ABD’den gönderilecek “üçüncü ülke vatandaşlarının” Palau’ya yerleştirilmesi öngörülüyor. Anlaşmada kaç kişinin Palau’ya gönderilebileceği ya da Pasifik ülkesinin bunun karşılığında ne alacağı konusunda ayrıntı bulunmuyor. 

Gazetenin gördüğü anlaşma taslağında, ABD hükümetinin anlaşma uyarınca yanında yetişkin olmayan çocukları Palau’ya gönderemeyeceği ifade edildi. 

Öte yandan, yine gazetenin ulaştığı ve Devlet Başkanı Surangel Whipps Jr’ın taslak anlaşmaya dair kaleme aldığı bir mektup, teklifin nihai olmaktan çok uzak olduğunu ve daha fazla tartışılmaya açık olduğunu ortaya koydu. Mektupta, Palau’nun “herhangi bir kişiyi kabul edip etmeme kararı konusunda tam takdir yetkisine sahip olduğu” belirtildi.

“SEBEP, ÖNCELİKLE KORKUYU ARTIRMAK”

ABD Yüksek Mahkemesi, haziran ayında aldığı bir kararla Trump yönetiminin göçmenleri vatandaşı olmadıkları ülkelere göndermesinin yolunu açmıştı. 

Göç Politika Enstitüsü’nün ABD Göç programını yöneten, ABD Göç ve Vatandaşlık Servisi’nin eski çalışanı Doris Meissner, Trump yönetiminin Palau’ya yaptığı teklifin bir benzerini çok sayıda ülkeye de yaptığını anlattı. 

Meissner, “Bu ülkelerin çoğu küçük ve ABD’den uzak olduğu ve pek çok Amerikalıya aşina olmadığı için bu tür eylemlerin sebebi öncelikle ABD’deki toplumu arasında ailelerinin ya da bağlantılarının olmadığı uzak yerlere gönderilme korkusunu artırmak” dedi. 

Öte yandan, ABD’nin aksine Palau Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Sözleşmesi’nin taraflarından. Bu uluslararası sözleşme taraf devletlerin zulümden kaçan insanları korumasını şart koşuyor ve ülkelere mülteci ve sığınmacılara nasıl muamele edilmesi gerektiği konusunda bir çerçeve sunuyor.

Kaynak: NTV

Related Posts

“Anormal ödül” İtalya’yı yerinden oynattı
  • Temmuz 23, 2025

İtalya‘da Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini’nin “İsrail‘in en iyi dostu” ödülü alması, muhalefet partileri tarafından sert şekilde eleştirildi. Salvini’ye ödülün, “zor zamanlarda cesaretle İsrail’in yanında yer…

Okumaya Devam Et
Yolsuzluk krizi: Ukrayna’nın AB üyeliği tehlikede
  • Temmuz 23, 2025

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, “yolsuzlukla mücadele yasası” Avrupa’nın eleştirilerine hedef oldu. Başsavcı Ruslan Kravchenko’ya iki yolsuzlukla mücadele kurumunda daha fazla yetki veren değişiklikler, AB’nin üst düzey yetkililerinden eleştiri aldı…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir