Türkiye-Ürdün Üniversitesi Kuruluyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye-Ürdün Üniversitesi kurulması için müzakerelerin başlatıldığını açıkladı.

Üniversitelerimiz arasında değişim programları başlatılarak ortak bilimsel araştırma projeleri yürütülecek. Öğrenci ve akademik hareketlik artacak. Ürdün ve Türk üniversitelerinin araştırma altyapılarına ortak kullanım sağlanacak”

Özvar, Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmelerde, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi ile başlattıkları ve pek çok ülke ile yaygınlaşmaya devam eden çatı üniversite modelinin bir örneğinin de Ürdün’de kurulmasını kararlaştırdıklarını belirtti.

Türkiye ve Ürdün arasında yükseköğetimde iş birliğini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Özvar, “Türkiye-Ürdün Üniversitesinin kurulması için müzakerelerin başlamasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Dünyaya ihraç ettiğimiz çatı üniversite modeli yaygınlaşmaya devam ediyor. Bunu Türk üniversitelerinin dünyada tanınması için önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” dedi.

-Yükseköğretimde iş birliğine yönelik Mutabakat Zaptı imzalandı-

Yükseköğretim Kurulu ile Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı arasında yükseköğretim alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmelerin ardından mutabakat zaptına Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Azmi Mahafzah imza attı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, protokolün imzalanmasıyla Türkiye ile Ürdün arasında tanıma ve denklikle ilgili konuların çözüme kavuşacağını, karşılıklı güven temelinde güçlü bir akademik iş birliği inşa edileceğini belirtti.

Protokolle iki ülke üniversiteleri arasında değişim programları başlatılarak, ortak bilimsel araştırma projeleri yürütüleceğini kaydeden Özvar, “Öğrenci ve akademik hareketlik artacak. Bu konuda Mevlâna Değişim Programı çerçevesinde daha önce gerçekleştirdiğimiz, 300’e yakın öğrenci ve akademisyen hareketliliği bize önemli yol gösterici olacak ve katkı sağlayacak. Umuyoruz ki Ürdün ve Türk üniversitelerinin araştırma altyapılarına ortak kullanım sağlanacak.” dedi.

“İsrail, bölgemizdeki barış ve istikrarın önünde en büyük engeldir”

Ortak coğrafyada yükseköğretimi doğrudan etkileyen olumsuz gelişmeler yaşandığını, İsrail’in, Filistin halkına karşı, soykırıma varan katliamlarını sürdürdüğünü belirten Özvar, Türkiye olarak Gazzeli üniversite öğrencilerine, bilim insanlarına ve dünyanın her yerinde Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı çıktıkları için baskıyla karşılaşan tüm akademik camiaya ve öğrencilere Türk üniversitelerinin kapılarını sonuna kadar açtıklarını ifade etti.

Filistinli öğrencilere yönelik mülakatlar yaparak yüzlerce Filistinli öğrenciyi yükseköğretim kurumlarımıza yerleştirdiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Gazze’den gelen öğrencileri öğrenim katkı payından muaf tutarak burs imkanları sağladıklarını anlatan Özvar, “Filistin dışında Suriye, Lübnan ve İran’a da saldıran İsrail, bölgemizdeki barış ve istikrarın önünde en büyük engeldir.” şeklinde konuştu.

“Ortadoğu’daki krizlerden masumların zarar görmemesi için çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda gerek Filistin’de gerekse Ortadoğu’da yaşanan büyük insani krizlerden masumların zarar görmemesi için Yükseköğretim Kurulu olarak üzerlerine düşen bütün çalışmaları yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Özvar, “Yaşadığımız bölgenin kritik durumu gereği ülkelerimiz arasındaki iş birliği bugün her zamankinden daha büyük bir öneme sahiptir. Yükseköğretim alanındaki iş birliğimizin artarak sürdürülmesini hedeflemekteyiz.” dedi.

“Yapay zekâ, dijital dönüşüm, akıllı tarım ve sağlık teknolojileri alanlarındaki çalışmalarımız iş birliğimize ivme kazandıracak”

Özellikle yapay zekâ, dijital dönüşüm, akıllı tarım ve sağlık teknolojileri alanlarındaki çalışmaların mevcut iş birliğine ivme kazandıracağına dikkat çeken Özvar, imzaladıkları Mutabakat Zaptı’nın bu noktada önemli bir belge olacağını kaydetti.

Özvar ayrıca çift diploma programları hususunda her iki ülkenin üniversiteleri arasında görüşmelerin başlatılmasını arzu ettiklerini belirterek şöyle devam etti:

-“İkiz Üniversite modeli”-

“Bilimsel araştırmalarda uluslararası ortaklıklara çok büyük değer veriyoruz. Bu bağlamda, araştırma üniversitelerimizle Ürdün’ün önde gelen üniversiteleri arasında ikiz üniversite modeli gibi yenilikçi iş birliklerinin geliştirilmesine olumlu bakıyoruz. Bu kapsamda, çeşitli ülkelerle geliştirdiğimiz ortaklık modellerini Ürdün ile de kurmak ve daha ileri taşımaktan memnuniyet duyacağız.

Ortak araştırma projelerine kurumsal düzeyde destek sunmaya hazırız. Karşılıklı fon mekanizmalarının oluşturulması, araştırmacılarımızın kurumlar arası ziyaretler gerçekleştirmesi, birlikte bilimsel yayınlar üretmesi ve uzun vadeli iş birlikleri geliştirmesi öncelikli olarak ele alabileceğimiz başlıklardır. Ürdünlü araştırmacıları bu sürece davet etmekten ve onları Türkiye’deki araştırma merkezleri, enstitüler ve üniversitelerle buluşturmaktan büyük memnuniyet duyarız.

-TR-YÖS’ü 100’e yakın ülkeye yaygınlaştıracağız”

Önem verdiğimiz diğer bir konu uluslararası öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere kabulünde kullanılan çok dilli ve çok merkezli bir ölçme aracı olan TR-YÖS. Yakın gelecekte bu sınavı 100’e yakın ülkede düzenleyeceğiz. Ürdünlü gençlerin de bu sınava ilgisinin artmasını bekliyoruz.

Ayrıca, yapay zekâ, dijital dönüşüm, akıllı tarım ve tarım teknolojileri gibi sahalarda ortak projeler geliştirerek Ar-Ge merkezleri arasında birlikte çalışma modelleri geliştirebiliriz.

<!–

Gözden kaçırmayın

–> Birkaç sene içinde uluslararası sıralamalarda ilk 100’e girmeye aday üniversitelerimiz var Birkaç sene içinde uluslararası sıralamalarda ilk 100’e girmeye aday üniversitelerimiz var

Türkiye’nin sahip olduğu mesleki ve teknik yükseköğretim alanındaki deneyimini Ürdün yükseköğretim sistemiyle paylaşmaktan ve iş birliğimizi genişletmekten memnuniyet duyacağız.”

Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mahafzah: “Etkin ve sürdürülebilir ortaklıklar kurulması yönünde stratejik bir adım atıyoruz”

Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Azmi Mahafzah da konuşmasında eğitime yapılan yatırımın insana yapılan yatırım olduğuna, bunun da istikrar, büyüme ve yeniliğin temelini oluşturduğuna inandıklarını belirterek, “Bu anlayışla gelecek nesillerimiz için daha aydınlık bir gelecek inşa etmeye katkı sağlayacak her türlü iş birliğine yüreğimizi ve zihnimizi açıyoruz.” dedi.

Mutabakat zaptının kurumsal düzeyde etkin ve sürdürülebilir ortaklıklar kurulması yönünde stratejik bir adım olduğunu vurgulayan Mahafzah, “Uzun vadeli akademik iş birlikleri, öğrenci değişimi, ikili programlar, ortak bilimsel araştırmaların desteklenmesi gibi pek çok alanda zemin oluşturan mutabakat zaptı aynı zamanda eğitim kalitesinin artırılması ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi yönündeki kararlılığımızı da yansıtmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Mahafzah, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekiminde ortaya koyduğu özgün deneyimi incelemek ve kendi sistemlerini bu doğrultuda geliştirmek istediklerini vurguladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar ve Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mahafzah’ın başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmelere, Türkiye tarafından Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri, Bilkent, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik, Marmara, Ege, Atatürk, İnönü ve Akdeniz üniversiteleri rektörleri, Ürdün tarafından ise Ürdün Akreditasyon ve Kalite Güvence Kurumu Başkanı Prof .Dr. Dhafer El-Sarayrah ile Ürdün, Mutah, Haşimi, Al-Bayt, El-Balqa Uygulama, El-Hüseyin Bin Talal, Alman-Ürdün, El-Hüseyin Teknik üniversiteleri rektörleri katıldı.

Görüşmelerde iki ülke üniversiteleri rektörleri sunumlar gerçekleştirdi.

Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mahafzah başkanlığındaki Ürdün heyeti 25 Temmuz tarihine kadar Türkiye’deki temaslarını sürdürecek. Heyet Ankara ve İstanbul’daki üniversiteleri ziyaret edecek görüşmeler gerçekleştirecek ve iş birlikleri için çalışmalar yapacak.

Related Posts

Şehit yakınlarımıza ve gazilerimize lisansüstü eğitimde ayrılan kontenjanı artırdık
  • Temmuz 25, 2025

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Bölge Üniversiteleri Toplantısına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı’yı ziyaret ediyor. Ağrı’daki üniversiteye büyük katkısı ve desteği olan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim…

Okumaya Devam Et
2025-DGS Sistemdeki Eğitim Bilgilerinin Adaylar ve Kurumlar Tarafından Kontrolü ve Eğitim Bilgisi Seçme İşlemi
  • Temmuz 23, 2025

DUYURU(23 Temmuz 2025) 2025-DGS: Adayların Eğitim Bilgilerinin Kontrol / Güncelleme / Teyit İşlemleri için Yükseköğretim Kurumlarına Kamu Kurumları İşlemleri Sisteminin Açılması 2025 Dikey Geçiş Sınavı (2025-DGS) başvurularında, YÖKSİS’ten eğitim bilgisi gelmeyen adayların bilgilerinin…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir