
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Bölge Üniversiteleri Toplantısına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı’yı ziyaret ediyor.
Ağrı’daki üniversiteye büyük katkısı ve desteği olan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile bir araya gelen Özvar, iş insanlarının şehirlerindeki üniversitelere desteğini çok kıymetli bulduklarını, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin bu desteği alan şanslı üniversitelerden biri olduğunu belirtti.
Ağrı Valisi Mustafa Koç’u ziyaret eden Özvar, ardından Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine geçerek, Rektörlüğü ziyaret etti ve senato toplantısına katıldı.
“Kontenjanlarda talep ve yönelimlere göre düzenlemeler yapıyoruz”
Özvar, senato toplantısında yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kurulu olarak üç yıldır üniversitelerde talebi azalan programların kontenjanlarında düzenlemeler yaptıklarını, adayların beklentilerini, taleplerini ve yönelimlerini dikkate almak suretiyle programları organize ettiklerini belirtti.
“Adaylarımız yeni açtığımız programları dikkatli bir şekilde incelesin”
Üniversite adaylarına yeni açtıkları programları dikkatli bir şekilde incelemelerini tavsiye eden Özvar, “Program seçerken mezuniyet sonrasında hayatlarını nasıl kazanmayı düşünüyorlarsa, hayal ediyorlarsa ona uygun programları dikkate almalarını öneriyoruz.” dedi.
Bütün dünyada artık pek çok mesleğin yavaş yavaş ortadan kalkmakta olduğuna, sadece fiziksel güce dayalı mesleklerin yerini başka tür mesleklere bırakmaya başladığına dikkat çeken Özvar, “Tercih arifesinde olan adaylarımıza dünyada meydana gelen değişimleri dikkate almak suretiyle önümüzdeki yıllarda Türkiye’de, ekonomide, sosyal hayatta ve diğer sektörlerde oluşabilecek teknolojik değişimleri hesaba katarak 100’e yakın üniversitede açmış olduğumuz 20’den farklı program türünü hesaba katmalarını, yapay zeka temelli, bilişim temelli programlara daha fazla teveccüh etmelerini veya bunu hesaba katmalarını şimdi söylemek isterim.” dedi.
“Şehit yakınları ve gazilerimize lisansüstü eğitimdeki kontenjanı artırdık”
Yükseköğretim Kurulu olarak daha önce şehit yakınlarına ve gazilere gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerinde ön lisans ve lisans programlarında kontenjan tahsis ettiklerini hatırlatan Özvar, şöyle devam etti:
“Buna ilaveten yeni bir karar alarak şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi adaylar için yükseköğretim kurumları bünyesindeki güz ve bahar döneminde öğrenci alımı yapılan lisansüstü programların mevcut kontenjanlarına ilave kontenjan verilmesini kararlaştırdık. Bunun şehit yakınlarına, gazilerimize olan şükran borcumuzun mütevazı bir ifadesi olarak kabul edilmesini istirham ediyoruz.”
“Bölgesel kalkınmanın en önemli aktörü üniversitelerdir”
Özvar, üniversitelerin bir ülkenin ekonomik gelişiminin motor gücü olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
Gözden kaçırmayın
–> Birkaç sene içinde uluslararası sıralamalarda ilk 100’e girmeye aday üniversitelerimiz var
“Büyükşehirlerin dışında kalan üniversitelerimize ekstra bir görev daha düşüyor. O da bulundukları bölgenin iktisadi ve sosyal gelişimine mutlaka katkı sağlamaları. Bölgesel kalkınmanın en önemli aktörü üniversitelerdir. Üniversiteler bölgelerarası ekonomik eşitsizliği azaltan en temel kurumlardır. Biz bilhassa çevrede bulunan üniversitelerimizin bu açıdan ilgilerini ve dikkatlerini bölgesel meselelere gelişmelere odaklamasını arzu ediyoruz.”
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin gerek Ağrı’ya gerek çevresine yapacağı katkıları fevkalade önemli bulduklarını ifade eden Özvar, “Bilim insanlarımızın gerek hayvancılığa gerek ziraate gerek bilişime gerek çevreye gerek bölgenin su ve diğer meselelerine ilgi göstermesi ve bu alanda katkılar sağlaması ülkemiz açısından çok önemli bir gelişim olacaktır.” dedi. Özvar, üniversitenin gelişimine önemli katkılarda bulunan İbrahim Çeçen’e destekleri için teşekkür etti.
“Yükseköğretim alanı bir yönetim değil yönetişim alanıdır”
Yükseköğretim alanının bir yönetim değil yönetişim alanı olduğunu vurgulayan Özvar, bu nedenle üniversitelerle yakın iş birliği ve iletişimin çok kıymetli olduğunu kaydetti.
Özvar, “Önümüzdeki yıllarda gerek ülkemizde gerek bütün dünyanın yükseköğretim alanında karşı karşıya kalabileceği değişimlere karşı alabileceğimiz tedbirleri, önlemleri, vizyonumuzu ve misyonumuzu birlikte tartışmak, ele almak ve değerlendirmek istiyoruz. Bu vesileyle Türk yükseköğretimine ilişkin perspektifini, bakış açısını ve geleceğe ilişkin yol haritasını da sizlerle paylaşmayı arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.