Armudun atası, Anadolu’nun yalnız ağacı: Ahlat ağacı

Türkiye’de armutların atası, ’nun kadim ağacı ahlat ağacıdır. Ahlat, dağlarda bulunur. Genellikle de yalnızdır. Ben biraz da Anadolu insanına benzetirim.

Soğuk, sert kış koşullarına rağmen toprağa tutunan, gene de meyvesini veren, asla direnmekten vazgeçmeyen bir ağaç. Ahlat aynı zamanda bir kök ağaç. Dallarına diğer armut türleri aşılanabiliyor. Kendi meyvesi de var.

Armut gibi sulu, büyük bir meyve değil, ama ballanınca lezzetine doyum olmaz. Fakat ahlat meyvesinin şöyle bir özelliği var; Tam olgunlaşmadan yerseniz ağzınızı büzer, buruşturur. Ancak Ekim-Kasım gibi havalar artık iyice soğuyup da kışa döndüğünde rengi koyulaşır, neredeyse mor, siyah, kahverengi gibi bir renk alır. İşte o zaman tadı da bal gibi olur.

Ahlatla ilgili eğlenceli deyişler var. Yabanda yetişen bir ağaç olduğu için “Ahlatın iyisini ayılar yer!” diye bir deyiş var. Bir başka deyiş ise şöyle: “Ayının bildiği üç türkü var, üçü de ahlat üstüne!”

Ahlat kurusu önemli bir şeker kaynağı. ’da pek çok yerde armut ve ahlat kurusu kış aylarında imdada yetişir, ama onun için de sabırla tatlanmasını beklemek gerek. Şöyle bir deyiş daha var. “Ahlatın bildiği üç türkü vardır, üçü de sabır üstüne!”

Ahlat Anadolu’nun çok eski kadim ağacı demiştik. Antalya yakınındaki Karain’de avcı – toplayıcı topluluklarının yaşadığı dönemde, ilk mağara insanlarının topladığı ahlat meyvesine de rastlanmış. Yani o zamanlardan beri Anadolu insanı sabırla ahlat meyvesini topluyor ve yiyor. Neolitik yerleşimlerde de her zaman görüyoruz. Burdur’da Göller Bölgesi’nde Neolitik Badem Ağacı kazısında da tarıma geçilmiş olmasına rağmen yabandan ahlat toplanmaya devam edilmiş. Kış zamanı armutun atası ahlat meyvesini bulursanız bir tadına bakın derim.

Kaynak: NTV

Related Posts

Bunaltıcı sıcaklar için ferahlatan öneriler
  • Temmuz 17, 2025

1- AÇIK RENKLİ VE PAMUKLU GİYSİLER SEÇİN Aşırı sıcaklarda giydiğiniz giysinin rengi ve materyali oldukça önemlidir. Beyaz, ekru, bej gibi açık renkleri tercih etmek güneş ışığının bir kısmını yansıtacaktır. Ayrıca…

Okumaya Devam Et
Pandemide üretmeye başladı: Zamanla geçim kapısı oldu
  • Temmuz 17, 2025

Pandemi sürecinde bahçesindeki meyveleri değerlendirmek isteyen Emine Varol, sirke üretmeye başladı. Bitkilerin ve meyvelerin şifalı yönlerini araştıran Varol, aldığı eğitimlerin ardından üretimini çeşitlendirdi. Tamamen doğal, fermente ve ilaçsız meyve ve…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir