Fahri vatandaşlık nedir? Fahri vatandaşlık özellikleri

“Fahri vatandaşlık”, bir ülkenin normal vatandaşlık edinme yollarının (doğum, evlilik, uzun süreli ikamet gibi) dışında, genellikle istisnai bir şekilde ve özel bir kararla bir kişiye verdiği vatandaşlık türüdür. Bu vatandaşlık, çoğunlukla o kişinin ülkeye yaptığı önemli katkılardan dolayı, bir jest ya da onur göstergesi olarak verilir. Bu sebeple adı da “fahri” yani “onursal” vatandaşlıktır.

FAHRİ VATANDAŞLIK ÖZELLİKLERİ

Sembolik olabilir: Her zaman yasal haklar ve yükümlülükler sağlamayabilir. Bazı ülkelerde fahri vatandaşlar oy kullanamaz ya da resmi pasaport alamaz.

Devlet kararıyla verilir: Genellikle cumhurbaşkanı, kral, parlamento ya da özel bir bakanlık kararıyla verilir.

Kültürel/sanatsal katkı yapanlara verilir: Sanatçılar, bilim insanları, sporcular, yazarlar, insani yardım yapan kişiler gibi.

İstisnai durumdur: Herkese açık bir başvuru süreci yoktur; genellikle devletin takdirine bağlıdır.

Kaynak: NTV

Related Posts

Et yiyen bakteri geri döndü: Açık yaradan vücuda girdi, 4 can aldı
  • Temmuz 17, 2025

ABD’nin Florida eyaletinde bu yıl dört kişinin et yiyen bir bakteri türü nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Florida Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, 2025 yılında toplam 11 kişi bu…

Okumaya Devam Et
Berlin en kötüsüne hazırlanıyor: Gizli hastane planı!
  • Temmuz 17, 2025

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından Almanya‘da tehdit algısı değişirken Berlin Senatosu, olası askeri saldırı senaryolarına karşı başkentteki hastanelerin hazırlıklı olmasını amaçlayan yeni bir sivil savunma planı geliştirdi. Askeri hastane ile…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir