Karanlıkta uyuyunca vücutta ne olur?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), gece vardiyasında çalışanların veya ışıklı ortamda uyuyanların maruz kaldığı sirkadiyen ritim bozukluğunu “olası kanserojen” olarak sınıflandırdı. Yapılan araştırmalar, melatonin seviyelerindeki düşüşün özellikle meme ve prostat kanseri riskini artırdığını ortaya koyuyor.

2014 yılında Cancer Causes & Control dergisinde yayımlanan bir çalışma, karanlıkta uyuyan kadınların, ışıklı ortamda uyuyanlara kıyasla meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu gösterdi. Teksas Üniversitesi’nin laboratuvar araştırmaları da melatoninin meme ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabildiğini doğruladı. Chronobiology International dergisinde yayımlanan başka bir çalışma ise, düşük melatonin seviyesine sahip bireylerin kanser geliştirme riskinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: NTV

Related Posts

Psikolog açıkladı: Narsistik anne babanın gölgesinde büyümüş olabilirsiniz
  • Temmuz 3, 2025

DIŞ ONAYA BAĞIMLILIK Okul ve iş hayatında dış onayla motive olan bireylerin de narsistik ebeveynlerin çocukları olabileceği düşünülüyor. Dr. Malkin, bu çocukların ancak üretken olduklarında değerli olduklarını öğrendiklerini söylüyor. Uzmanlara…

Okumaya Devam Et
Bitlis’teki Hazo Hanı ve Hacı Begiye Camisi yeniden açıldı
  • Temmuz 3, 2025

Hazo Hanı ve Hacı Begiye Camisi açıldı, 6 ilde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki çalışmaları da yerinde inceleyen Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Ali Osman Ayan, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği,…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir