Çölyak hastalığında yeni umut

Kanada’daki McMaster Üniversitesi öncülüğünde yürütülen yeni bir uluslararası araştırma, hastalığının nasıl başladığına dair önemli bir halkayı aydınlattı. Araştırmada genetiği değiştirilmiş fareler ve bağırsak hücrelerinden üretilen “organoid” adlı mini bağırsak modelleri kullanıldı. Böylece, glutenin bağışıklık sistemini nasıl tetiklediği adım adım incelendi.

BAĞIRSAKLAR KRİTİK ROL OYNUYOR

Bilim insanları, bağırsak duvarını kaplayan hücrelerin sanılandan daha aktif bir rol oynadığını keşfetti. Bu hücreler, sindirimden arta kalan gluten parçalarını hem taşıyıcı enzimlerle değiştirerek bağışıklık sistemine sunuyor hem de zararlı bakteri varlığında bu süreci tetikliyor. Böylece, glutenin tehlikeli bir tehdit olarak algılanmasına zemin hazırlıyorlar.

Çalışmaya göre çölyak hastalığı riski taşıyan kişilerin yüzde 90’ında HLA-DQ2.5 adlı bir gen bulunuyor. Bu gen, gluten parçacıklarını bağışıklık hücrelerine sunan özel bir proteini kodluyor. Ancak bu gen tek başına için yeterli değil; glutenin bağırsak duvarından nasıl geçtiği ve hücrelerin bunu nasıl “sunum” yaptığı da kilit rol oynuyor.

Araştırma ekibi, bu yeni bulguların çölyak hastalığına yönelik ilaç veya tedavi geliştirilmesi için umut verici bir yol açabileceği görüşünde. Böylece, bir gün gluten içeren ekmek, makarna veya pasta yemek çölyak hastaları için bir kabus olmaktan çıkabilir.

Kaynak: NTV

Related Posts

ABD Ankara Büyükelçisi Barrack: “YPG’ye devlet borcumuz yok”
  • Temmuz 11, 2025

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. PKK, bugün silah bırakmaya başladı. Bu, Türkiye açısından çok büyük bir gelişme”…

Okumaya Devam Et
Fransa’dan X’e “dış müdahale” soruşturması
  • Temmuz 11, 2025

Fransa‘da, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X ve yöneticileri hakkında, platformun algoritmasının “dış müdahale” amacıyla kullanıldığı şüphesiyle soruşturma açıldı. Ulusal basında yer alan haberlere göre, Paris Cumhuriyet Savcısı…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir