“Geçit vermeyen” efsanevi kale, Dünya Mirası listesine giriyor

Hazar Denizi güneyinde, ‘ın Kazvin şehri sınırları içerisinde yer alan Alamut Kalesi, 2026’da Mirası listesine girmeye hazırlanıyor.

Arkeolog ve Alamut Kazvin Alan Yönetim Müdürü Hamide Çubek,  UNESCO denetçilerinin, eylül ayında yapacağı ziyarete işaret etti.

IRNA haber ajansına konuşan Çubek, ziyaretin Alamut Kalesi’nin dünya mirası olarak kaydedilmesi için saha değerlendirmesi yapmak amacıyla gerçekleştirileceğini belirten Çubek, bu sürecin 2026’da tamamlanacağını ifade etti.

Çubek, Alamut Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesi ile ilgili düzenlenen toplantının ardından verdiği demeçte, “Alamut Kalesi ve savunma surlarının dünya mirası olarak kaydedilmesi süreci 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor ve nihayet geçen yılın aralık ayında dosya UNESCO’ya gönderildi ve onaylandı” dedi.

Çubek, ayrıca “Bu kapsamda, UNESCO uzmanları ve denetçileri, bu dosyanın dünya mirası listesine kaydedilmesi için saha değerlendirmesi yapmak amacıyla eylül ayında Alamut bölgesine gelecek, ancak resmi kayıt 2026’da gerçekleşecek” diye konuştu.

Alamut Kalesi, Kazvin ilinin kuzeyindeki Alamut Dağları bölgesinde yer alan tarihi kale komplekslerinden oluşuyor.

8 BİN 200 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

Bu kalelerden en ünlüsü, yüksek ve “geçit vermeyen” bir kaya üzerinde inşa edilen Alamut Kalesi. Kale, Kazvin’in turistik cazibe merkezlerinden. ve arkeoloji meraklıları için önemli bir yer olarak biliniyor. Alamut kalesi’nin yüksekliği 8 bin 200 metre.

ALAMUT’UN HİKAYESİ

Elburz dağlarının eteklerindeki Alamut Kalesi, Deylem Kralı tarafından yaptırıldı. Dağların arasında ve kayaların üzerinde yer alan kale, yüzyıllar boyunca ele geçirilememesi ile ünlendi.

Fakat kalenin efsaneleşmesi yıllar sonra Hasan Sabbah’ın kontrolüne geçmesiyle gerçekleşti.

Haşhaşiler’in karargâhı hâline gelen kale, 1256 yılında, Hülâgû Han komutasındaki Moğol ordusu tarafından Haşhaşiler’i yok etmek amacıyla ele geçirildi ve kalede bulunan neredeyse tüm Haşhaşiler öldürüldü.

Kaynak: NTV

Related Posts

Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün yıl dönümü öncesi merak konusu: 14-15 Temmuz resmi tatil mi?
  • Temmuz 12, 2025

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Temmuz’da başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok şehirde anma törenleri, yürüyüşler, sergiler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla yapılacak resmî…

Okumaya Devam Et
En büyük Titanik efsanesi: Gerçekten “batmaz” dendi mi?
  • Temmuz 12, 2025

15 Nisan 1912’nin erken saatlerinde batarak tarihe geçen RMS Titanik, o günden bu yana “batmaz” diye nitelendirilen gemi olarak anılıyor. Gerçekten de bu kelime, White Star Line adlı şirkete ait…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir