Sivas Arkeoloji Müzesinde sergilenen stelde, Hititlerden 4 kuşağa ait bilgiler yer alıyor

Stelin alt kısmında hiyeroglif yazıların üstünde ise figürlerin yer aldığını ifade eden Uysal, eseri yaptıran 2. Arnuvantis’in, Karkamış krallığı tarafından Malatya’ya kral olarak gönderildiğini söyledi.

Uysal, Hitit devleti yıkıldıktan sonra Güney Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Suriye’nin kuzeyinde irili ufaklı çeşitli şehir devletlerinin ortaya çıktığını, bu devletlere yönetici olan kişilerin de Hititler zamanında buralara yönetici olarak atadığını belirtti.

Stelde 4 kuşağa ait bilgilerin bulunduğunu dile getiren Uysal, “Bunlar Karkamış’ın 12. yüzyıldaki kralı Kuzi Teşub’un akrabaları. Burada 4 kuşak söz konusu, tarihlendirilmesi 11. yüzyıl civarı. Hititlerin inançlarına göre kraliyet ailesi mensuplarından ölen kişi tanrı olarak kabul edilir.” ifadelerini kullandı.

Uysal, stelde bilgileri yer alan kişilerin Hititlerin Anadolu’daki son temsilcileri olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: NTV

Related Posts

Uzmanı tekniği açıkladı: İnsanların gerçek duygularını nasıl anlarsınız?
  • Temmuz 14, 2025

Popüler yazar Robert Greene, gerçek duyguları anlamanın yolunun “mikro ifadeleri” gözlemlemekten geçtiğini söylüyor. Greene, karşınızdakinin yüzüne yandan yaklaşarak, filtrelenmemiş ilk tepkiyi yakalamanın mümkün olduğunu vurguluyor. Mikro ifadeler, psikolog Dr. Paul…

Okumaya Devam Et
Çay içince vücudunuza ne olur? Meğer böyle bir zararı varmış
  • Temmuz 14, 2025

Kafeinsiz bitki çayları, beyaz çay ve rooibos gibi düşük kafeinli seçenekler hem hamile bireyler hem de çocuklar için daha güvenli alternatifler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, her bitki çayının içeriği…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir