Memur-Sen Onursal Genel Başkanı Zübeyir Yetik hayatını kaybetti (Zübeyir Yetik  kimdir?)

Gazeteci, Yazar, Sendikacı Zübeyir Yetik, hayatını kaybetti. Aynı zamanda -Sen Onursal Genel Başkanı olan Yetik, 84 yaşındaydı. 

Memur-Sen’den yapılan açıklamada; “Sendikal mücadelemizin öncülerinden, Memur-Sen ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanlığı görevlerini üstlenmiş, onurlu bir dava yolculuğunun öncüsü, Onursal Genel Başkanımız, kıymetli büyüğümüz edebiyat dünyasının saygın isimlerinden Yazar Zübeyir Yetik Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.

Mütevazılığıyla gönüllerde yer edinen, kararlı duruşu ve davasına adanmışlığıyla örnek olan merhum Yetik’e Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyoruz. Kederli ailesine, yakınlarına ve Memur-Sen camiamıza sabır ve başsağlığı temennilerimizi iletiyoruz.

Ruhu şâd, makamı âli, mekânı cennet olsun.” denildi.

ZÜBEYİR YETİK KİMDİR?

Zübeyir Yetik 1941 yılında Siverek’de doğdu. İlkokulu Ceylanpınar’da, ortaokulu Siverek’de ve liseyi de Urfa’da okudu. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesi’ne devam etti. 1977 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. 1990’da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme İktisadi Enstitüsü İş İdâresi Programını bitirdi.

Kalemle ilk ilişkisi şiirle oldu. 1958 yılında yerel bir gazetede yazmaya başladı. 1961-65 yıllarında İzmir, 1965-66 yıllarında Ankara’da çeşitli gazete ve dergilerde her kademede çalıştı, yazılar yazdı. Daha sonra Urfa’da öğretmenliğe başladı. Yerel gazetelerde yazılar yazarken bir grup gencin de sanat ve düşün alanındaki çalışmalarına katkıda bulundu. Bir aralık “Türkocağı” Urfa Şubesi, “Urfa İlim ve Fikir Yayma Cemiyeti”, “Harran Üniversitesi Kurma Derneği”ni kurdu, yönetimlerinde bulundu. “Öğretmenler Sendikası”nın Urfa Şubesini faaliyete geçirdi ve başkanlığını yaptı. 1968 yılından sonra belediyecilik, bankacılık ve serbest muhasebecilik gibi işlerde çalıştı.

1974 yılında Milli Gazete’nin Genel Yayın Müdürlüğü’ne getirildi ve birinci sayfa yazarlığını üstlendi; 1976 yılında “köşe yazarlığı”na geçti ve bu işi 1984’e kadar sürdürdü; bir yandan da Yeni Devir’e haftalık yazılar yazdı. Üstad Necip Fazıl ile birlikte çalıştı. Ardından Çığır Yayınları Limited Şirketi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi ve bir süre de Genel Müdürlüğünü yürüttü. Bu dönemde ve sonrasında çeşitli kentlerde konferanslar verdi.

Evli ve üç çocuk babası olan Zübeyir Yetik’in yayınlanmış eserleri şunlardır:

Dörtlükler (şiir, 1960), Aksiyon-Ahlak-Ekonomi (1975), Ak Elif (şiir, 1976), İslâm Savaşçısı’na Notlar (1976 ve 1990), İnsanın Serüveni (1984 ve 1991), Şeytan (1985), Kabil (1985), Nemrut (1985), Firavn (1985), Karun (1985), Samiri (1986), Çağdaş Bilimin Saplantısı (1986), İmam Şamil (1986), Ekonomiye Değinmeler (1987), İslâm Düşünce Tarihinde Mezhepler (1990), Siyasal Katılım (1990), Her Nemrud’a Bir İbrahim (1990), Ekonomi Bir Din midir? (1991), İnsanın Yüceliği ve Guenoniyen Batınilik (1992), ve “Şamil İslâm Ansiklopedisi” ile “Sosyal Bilimler Ansiklopedisi”nde çeşitli makaleler.

Kaynak: NTV

Related Posts

Müzakerelerde 4’üncü tur: “ABD’nin talepleri ilerlemeye yardımcı olmaz”
  • Mayıs 11, 2025

İran ve ABD arasında daha önce ertelenen nükleer görüşmelerinin 4’üncü turu bugün arabulucu ülke Umman’ın başkenti Maskat’ta yapılacak. Daha önceki görüşmelerde olduğu gibi İran heyetine Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD…

Okumaya Devam Et
Trump Oval ofise kendi heykelini yerleştirdi: Daha büyüğü için bağış kampanyası başladı
  • Mayıs 11, 2025

ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump, Oval Ofiste değişiklikler yapmaya devam ediyor. Son olarak, 2024 yılının Temmuz ayında Pensilvanya’daki miting sırasında uğradığı suikast girişiminden kurtulduğu anın heykelini yerleştirdi. Minyatür boyuttaki…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir