“Hindistan İsrail dronları kullanıyor” iddiası

basını, ‘ın ikinci büyük şehri Lahor’da konuşlu bir hava savunma sistemi radarını yapımı dronla vurduğunu ileri sürdü.

India Today ve Times of India’da yayımlanan haberlerde, Pakistan’ın Hindistan’a düzenlediği iddia edilen saldırılara karşılık, Hint ordusunun Pakistan’daki hava savunma sistemlerini hedef aldığı, bunlardan Lahor’da konuşlu bir radarın etkisiz hale getirildiği öne sürüldü.

Haberlerde, Lahor’da konuşlu radarın, Çin üretimi HQ-9 hava savunma sisteminin parçası olduğu ve bunların İsrail yapımı “Harpy” tipi kamikaze dronlarıyla vurulduğu iddia edildi.

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar ise radarın vurulduğu iddiasını reddederek Hint medyasını “dezenformasyon yaymakla” suçladı.

HQ-9 SİSTEMİ NEDİR?

Çin yapımı HQ-9, uçak, dron ve füze gibi tehditlere karşı tespit, takip ve müdahale araçlarını içeren bir entegre hava savunma sistemi oluşturuyor.

Radarlar, komuta kontrol merkezleri ve karadan havaya füzeler içeren sistem çok katmanlı bir savunma kalkanı işlevi görüyor.

Pakistan, sistemin HQ-9P olarak adlandırılan bir versiyonunu 2021 yılında entegre etti. Söz konusu versiyon 125 ile 260 kilometre menzile sahip olabiliyor.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU ÇİNDEN ALDI

Çin’den aldığı savaş uçakları, füze sistemleri ve insansız hava araçları satın alan Pakistan, Çin menşeili silah sistemlerini en önemli alıcı konumunda bulunuyor.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsünün verilerine göre Pakistan son 2019-2024 yıllarındaki askeri alımlarının yüzde 81’ini Çin’den tedarik etti.

Bu dönemde Çin, Pakistan’a 5,28 milyar dolar tutarında satış yaparken, Çin’in toplam silah ihracatının yüzde 63’ünü oluşturdu.

Savunma sanayinde uzun yıllar Rusya’ya bağlı olan, hala askeri ithalatının yüzde 30’undan fazlasını bu ülkeden karşılayan Hindistan ise son dönemde Fransa, ABD ve İsrail gibi alternatif kaynaklara yönelerek savunma tedarikini çeşitlendirme yoluna gidiyor.

Kaynak: NTV

Related Posts

Okullar ne zaman kapanıyor? Yaz tatilinin başlamasına kaç gün kaldı?
  • Mayıs 11, 2025

Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu iddiaları yalanlayarak, eğitim öğretim yılının planlandığı gibi 20 Haziran’da sona ereceğini belirtti. Bakan Tekin, okulların 180 iş günü açık olması gerektiğini ve bu…

Okumaya Devam Et
Kurban kesmek farz mı? Kimler kurban kesmekle yükümlü? Kurban kesmenin hükmü
  • Mayıs 11, 2025

Kurban, Kur’ân-ı Kerîm, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir