Pentagon, PKK/YPG için 130 milyon dolar istedi

Irak, ve Lübnan’da DEAŞ’la mücadelede “eğit-donat” fonu talebi ve gerekçelerinin yer aldığı Pentagon belgesine göre, PKK/ ve Suriye’nin güneyinde konuşlu Suriye Özgür Ordusu’nun (SÖO) “eğitim, teçhizat ve maaş ödemelerine” 130 milyon dolar aktarılması hedefleniyor.

Belgede PKK/YPG’ye eğit-donatlar dışında hafif silahlar verilmeye devam edeceği belirtilirken, DEAŞ’la mücadeleye gerekli desteğin verilmemesi halinde bu durumun DEAŞ’ın canlanarak bölge ülkeleri ve ABD’nin güvenlik çıkarlarını tehdit edebileceği öne sürüldü.

2026 için istenen 130 milyon dolarlık kalemin 7 milyon 420 bin doları SÖO için ayrılırken, grubun faaliyetlerini Badiye Çölü’ndeki DEAŞ unsurlarına genişletebileceği ifade edildi.

Pentagon’un Suriye’ye DEAŞ’la mücadele adı altında PKK/YPG ve diğer bazı grupları aktardığı toplam bütçe 2025’te 147 milyon dolar, 2024’te ise 156 milyon dolardı.

İLK LÜBNAN YER ALDI

Pentagon belgesinde, ilk kez Lübnan da yer aldı. Buna göre Bakanlık, Lübnan ordusunun terörle mücadele kabiliyetine destek vermek için 15 milyon dolarlık bir kalem oluşturmayı hedefliyor.

Lübnan ordusunun özellikle Güney Litani bölgesinde (İsrail’le) ateşkesin uygulanmasına yoğunlaştığı bu nedenle Levant bölgesinde DEAŞ’ı kalıcı olarak yenilgiye uğratabilmek adına desteğe ihtiyaç duyduğu vurgulanan belgede, DEAŞ’ın Suriye-Lübnan sınırının geçirgen kısmından ikmal ve militan toplama kabiliyetine sahip olduğu belirtildi.

Kaynak: NTV

Related Posts

Yunanistan’da ajan krizi: Askeri üssün fotoğrafını çeken 4 Çinli  tutuklandı
  • Temmuz 9, 2025

Yunan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, 47 yaşında bir çift, onların 15 yaşındaki oğlu ve 53 yaşlarındaki arkadaşlarının Tanagra’daki askeri tesisin fotoğrafını çektiği tespit edildi. Bunun üzerine 4 Çin vatandaşı,…

Okumaya Devam Et
“ChatGPT psikozu” gündemde: “Ciddi kısıtlamalar getirilmeli”
  • Temmuz 9, 2025

Araştırmaya göre, insanlar işsizlik, intihar düşüncesi, mani veya psikoz gibi krizlerde yapay zeka sohbet botlarına yöneliyor, ancak bu botlar genelde “destekleyici ama yanlış” tavsiyeler vererek durumu daha da kötüleştirebiliyor. Stanford…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir