Ölüm yolunda barış yürüyüşü: “Dünyaya bir Srebrenitsa yetmedi”

Srebrenitsa’da 1995 yılında Sırplar tarafından işlenen soykırımdan kurtulmak isteyen Boşnak sivillerin, Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı ormanlık yolda “Barış Yürüyüşü” başladı.

‘in doğusundaki Srebrenitsa kentinde, en az 8 bin 372 sivil katledilmişti. Soykırımın 30’uncu yılında düzenlenen 21’inci yürüyüşe yaklaşık 6 bin kişi katıldı. Yürüyüşçüler, Nezuk kasabasında buluştu.

Halk arasında “ölüm yolu” olarak bilinen orman yolunda 3 gün sürecek yürüyüş, katılımcıların, her gün ortalama 35 kilometre katederek 10 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’na ulaşmasıyla sona erecek.

TÜRK VE FİLİSTİN BAYRAKLARI TAŞIDILAR

Yürüyüşe katılanlar arasında o dönemde yolu kullanarak soykırımdan kurtulanlar da yer alıyor. Yürüyüşte Bosna Hersek bayraklarının yanı sıra Boşnakların 1992-1995’teki savaş döneminde kullandıkları altın zambaklı bayraklar ile Türk ve Filistin bayrakları da taşındı.

Yürüyüşe katılan Ademir Mesic, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sadece derslerde anlatılanları dinlemekle, o yolları bizzat yürümek arasında büyük fark var. Gazze’de yaşananlar, burada olanlardan bile kötü, için bir Srebrenitsa yetmedi. Biz sadece bunun sona ermesi için çağrıda bulunabiliriz” dedi.

Bu yıl yürüyüşe çok sayıda çocuk da katıldı. Organizasyonda Boşnaklar ve Türklerin yanı sıra birçok ülkeden kişi yer aldı.

SREBRENİTSA’DA NE OLDU?

Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Sırplar tarafından otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372’si götürüldükleri ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda acımasızca katledildi. Katledilenlerin cesetleri, bulunmamaları amacıyla ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.​​​​​​​

Kaynak: NTV

Related Posts

Anne, baba ve bir genetik donör: Ölümcül hastalıklar tarih oluyor
  • Temmuz 17, 2025

İngiltere’dek doktorlar, tedavi edilemeyen genetik hastalıkların bebeklere geçmesini önlemek amacıyla üç kişinin DNA’larını kullanarak tüp bebek embriyoları oluşturdu. Bu çığır açıcı yöntemle sekiz sağlıklı bebek dünyaya getirildi. Bu yönteme başvurulan…

Okumaya Devam Et
Air India faciası sonrası kokpit kamerası krizi: 241 kişi kurtulabilir miydi?
  • Temmuz 17, 2025

Geçtiğimiz ay Hindistan‘da meydana gelen ölümcül Air India kazası, havacılık sektöründe, yıllardır süren tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Sektörün en etkili isimlerinden, eski bir havayolu pilotu olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği…

Okumaya Devam Et

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir